Vés al contingut
RdP Ocell de foc, Badalona

El programa Ocell de Foc que gestiona Gedi a Badalona i Sant Adrià de Besòs té com a objectiu l’atenció integral a joves d’entre 16 i 30 anys, especialment d’aquells i aquelles amb problemàtica de salut mental

El Centre Cultural El Carme va acollir la presentació a Badalona del programa Ocell de Foc: Joves, espais de vida, i trencament d'estigmes. Badalona i Sant Adrià de Besòs són dues de les poblacions del Barcelonès Nord on el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya impulsa el programa amb suport municipal.

El programa Ocell de Foc té com a objectiu l’atenció integral a joves d’entre 16 i 30 anys, especialment d’aquells i aquelles amb problemàtica de salut mental, i el seu acompanyament cap a l'autonomia personal i la construcció d'una vida independent, proporcionant-los les eines i els recursos per assolir la inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.

La subdirectora general de Treball en la Diversitat de la Generalitat de Catalunya, Isabel Garcia, assegura que “molts joves no se senten interpel·lats pels serveis ja existents a la ciutat. Amb l’Ocell de Foc volem arribar al màxim nombre de jovent possible.”

El programa s'està implantant a tot el territori català. A Badalona, ha arribat de la mà del nucli Barcelonès Nord 1. Aquest nucli està format per entitats del territori que treballen conjuntament per a trencar estigmes i parlar obertament sobre salut mental. Les entitats "sentinella" que formen part del Nucli són: Cooperativa GEDI, Associació Salut Mental Barcelonès Nord, Badalona Capaç, ASAUPAM i La Rotllana. Alhora hi ha un conjunt d'entitats i administracions que hi col·laboren contribuint en la creació d'una xarxa comunitària forta per impulsar el programa. Aquests entitats "satèl·lit" són: l'Ajuntament de Badalona, la Fundació Llegat Roca i Pi, la Fundació Formació i Treball, la Fundació Vidal i Barraquer i Badalona Serveis Assistencials (BSA).

La regidora de Joventut, Participació ciutadana i Coordinació Territorial de l'Ajuntament de Badalona, Andrea Zapata, explica que ”la demanda de serveis d’atenció al jovent  és altíssima. Prop del 50% de joves s’han vist afectats emocionalment després de la pandèmia.”

Atendre 2.000 joves en dos anys

La previsió del programa és atendre 2.000 joves en dos anys en aquest territori, el 15% dels quals amb malestar emocional o problemàtiques de salut mental. El pressupost que s'hi destina és de 380.000 euros. En l'àmbit de país, el projecte compta amb un pressupost de 9,9 milions d’euros i un total de 22 Nuclis.

El tercer tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial, David Torrents, afirma que “els joves estan demandant a les institucions solucions pel seu futur però també pel seu present", mentre que el primer tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit d'Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID considera que “la feina del programa Ocell de Foc és clau per abordar i trencar amb l’estigma de la salut mental.”

Visió integral i vocació de servei públic

Des del programa Ocell de Foc s’ofereixen diferents serveis als i les joves de la comunitat, sempre amb una visió integral i amb vocació de servei públic:

 

  • Trenquem estigmes: salut mental i sensibilització destinada a joves i a la ciutadania en general per tal de trencar idees preconcebudes i estigmes socials, prioritzant el treball en xarxa.
  • Inserció laboral i acadèmica: recerca de feina i definició d’un itinerari formatiu
  • Iniciatives juvenils: a partir de les motivacions i inquietuds dels i les joves, s’organitzen grups, activitats i emprenedoria.
  • Coaching: es treballen els objectius personals, el benestar emocional. S’acompanya la persona en el seu desenvolupament vital.

 

El gerent de la cooperativa Gedi al Barcelonès Nord, Javier Luque, afirma que "un dels principals objectius de l’Ocell de Foc és la focalització en generar espais de trobada juvenils, on puguin parlar del que senten i del que els hi passa. Comunicant sobre salut mental sense tabús i trencant mites, on el jovent no senti vergonya ni por per demanar ajuda, convertint-se així en un espai segur i de referència".

 

MÉS ARTICLES