Icona FacebookIcona de Twitter

 

Icona correuIcona intranetIcona web

Llentia vermella de Fruits del secà!

Estem molt contentes de presentar-vos les llenties vermelles de Fruits del secà. El Joan i la Fàtima fa temps que hi treballen i aquest any n’han aconseguit força producció. No és un cultiu gaire habitual a la zona.

Com ens expliquen els amics de Boníssim,

Les llenties vermelles tenen una mida similar a la llentia pardina, encara que el seu fort color ataronjat la diferència a simple vista de la castellana. Després, si les mirem més minuciosament, observarem que les llenties vermelles estam desproveïdes de la pell o pellofa que les protegeix, la qual cosa les converteix en un aliment ideal per a totes aquelles persones que tenen problemes digestius amb els llegums.Com totes les llenties, les llenties vermelles, tenen grans valors nutricionals, entre els quals destaquen la seva gran aportació de ferro, zinc, seleni, hidrats de carboni, proteïnes, vitamines B1 o tiamina, etc.A més de ser una gran font de fòsfor, manganès, i àcid fòlic.Per al seu ús, les llenties vermelles no necessiten remull en aigua previ, n’hi ha prou amb rentar-les amb aigua freda  i posar-les a coure de 10 a 15 minuts, encara que el seu cridaner color ataronjat es tornarà groc palla després de la cocció i la llentia gairebé acabarà desfeta. Per això, aquesta varietat és ideal per preparar-la en cremes, purés o sopes.


https://bonissim.blogspot.com/2012/09/quin-color-les-llenties-vermelles-tenen.html

Com ens expliquen el Joan i la Fàtima,

“Fruits del Secà neix com un projecte d’agricultura ecològica de secà, i té com a finalitat cultivar i produir alimentstan per a les persones com pels animals en equilibri amb el medi que ens trobem.

Per aconseguir aquest objectiu realitzem rotacions de cultiu, és a dir, a cada parcel·la que conreem no fem 2 anys seguits el mateix cultiu sinó que anem canviant.
En aquests moments la rotació de cultiu és de 4 anys (farratge – llegum – cereal – llegum) i tornem a començar el cicle.
Encara n’estem aprenent però aquesta rotació ens permet obtenir resultats satisfactoris al territori on estem.

Els cereals que utilitzem per a la rotació, hem optat per poder recuperar blats antics (espelta, xeixa, blat egipci,…) que aporten més valor nutricional que altres varietats de blats actuals. Tots ells són panificables, a part de poder-se utilitzar per a l’elaboració de pastissos, pastes, etc.

Les llegums són la llentia pardina i el Cigronet de l’Alta Anoia, propi de la nostra comarca. El consum de llegums per a l’alimentació humana és important per un bona dieta  sana i equilibrada i per això, encara que el cultiu de llegums no és molt estès hem cregut important apostar per ell.

Els altres cultius que posem a la nostra rotació com pèsols, favons, civada farratgera,… va dirigida al consum animal.

Podeu trobar les llenties vermelles de Fruits del Secà a mengemBages, https://bit.ly/2Xp6bzB


Autor: 
carlesjodar